Over het pand

De stichting is eigenaar van een wooncomplex voor ouderen bestaande uit 40 woningen waarin de bewoners zelfstandig wonen.

Het U-vormig gebouwde complex, gebouwd in de jaren vijftig, is ontworpen door de bekende architect Cornelis Elffers, en is gevestigd aan de Van Goghlaan 2 te Rotterdam (Hillegersberg). De woningen zijn niet groot en gebouwd als galerijwoningen in twee bouwlagen. De woningen hebben een woonkamer, slaapkamer, keuken en douchecel met toilet. Totaal oppervlakte is ongeveer 30m2. Daarnaast hebben de bewoners eigen bergruimte in de kelder van het huis.

De bewoners kunnen gebruikmaken van een aantal collectieve voorzieningen zoals een lift, twee logeerkamers (een eenpersoonskamer en een tweepersoonskamer), conversatiekamer, wasruimte (met wasmachines en drogers) in de kelder, leeshoek met een selectie boeken en een grote zonnige tuin met zitjes. Verder is er stallingsruimte voor fietsen e.d.

In de directe omgeving van het pand is de Strekkade met Boezemvaart, een prachtig 
wandelgebied. Verder in de buurt is de Bergse Voorplas, het winkel-
centrum en uitstekende bus en tramverbindingen.

Het huis is geen verzorgingstehuis. Indien een bewoner hulpbehoevend is of wordt, dient deze zelf voor een oplossing te zorgen, bijvoorbeeld door middel van hulp van familie of vrienden of door thuiszorg. Als dat niet langer meer kan zal een geschiktere woonruimte betrokken moeten worden. In Huizen Grootenboom van Os zijn dus geen speciale voorzieningen voor hulpbehoevenden aanwezig en er is geen ruimte voor scootmobielen.

Er is een parttime huismeester. Hij zorgt voor een goede gang van zaken in het wooncomplex.

                                         

Dubbelbestemming

In 2017 heeft de gemeente Rotterdam, na een uitvoerige Cultuurhistorische Verkenning, besloten om het pand de dubbelbestemming ‘Waarde – Cultuurhistorie’ te geven.

In de Verkenning is o.a. het volgende opgenomen met betrekking tot het pand:
U-vormig woongebouw uit 1954, van architect Cornelis Elffers, met daarbinnen een tuinaanleg. Waardevol vanwege de bijzondere typologie van het pand. Van waarde vanwege de belangrijke stedenbouwkundige ligging als begeleiding van de Weissenbruchlaan. Architectonisch van waarde als onderdeel van het oeuvre van architect Elffers, en de markante en zorgvuldige architectonische vormgeving (entreepartij, galerijen, geledingen van de gevel). 

Elffers

Cornelis (Kees) Elffers (1898-1987) is vooral bekend geworden door zijn werken uit de naoorlogse periode, de periode van de wederopbouw van Nederland. Diverse gebouwen die Elffers ontwierp zijn inmiddels rijks- of gemeentelijke monumenten.